Vul een zoekwoord in

Wat is een dwangstoornis?

Bij een dwangstoornis moet je van jezelf bepaalde handelingen uitvoeren. Zelfs als je dat eigenlijk niet wilt. Er dringen zich steeds opnieuw gedachten bij je op die erg dwingend kunnen zijn en die laten zich niet tegenhouden. Het lukt je ook niet om ze te negeren.

Een dwangstoornis is enorm vervelend. Zo’n stoornis neemt namelijk de regie over je leven meer en meer over. Normaal functioneren in het dagelijks leven is dan steeds moeilijker. Het maakt je bovendien depressief, rusteloos en vermoeid. Een dwangstoornis wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) genoemd. Het Centrum voor Angst & Dwang heeft diverse behandelingen die jou kunnen helpen weer grip op je leven te krijgen.

  • Hoe herken ik een dwangstoornis?

    Een dwangstoornis herken je aan twee duidelijke symptomen: dwanggedachten en dwanghandelingen.

    Dwanggedachten

    Dwanggedachten zijn gedachten, neigingen of beelden die steeds weer terugkomen, terwijl je dat niet wilt. Ze zijn akelig en storend, want ze veroorzaken spanning, angst en onrust. Je probeert ze te negeren of tegen te houden, maar vaak stoppen ze pas als je bepaalde handelingen uitvoert maar vaak keert het snel weer terug.

    Dwanghandelingen

    Dwanghandelingen zijn handelingen of regels die je van jezelf steeds weer moet uitvoeren. Zo probeer je de angst en onrust in jezelf te stoppen. Dwanghandelingen kunnen (on)zichtbaar zijn voor anderen

  • Welke soorten dwangstoornissen zijn er?

    Er zijn verschillende soorten dwangstoornissen. Hieronder vind je er drie die veel voorkomen. 

    Teldwang

    Iemand met teldwang heeft de dwangmatige behoefte om allerlei alledaagse zaken te tellen. Denk aan de dagen van het jaar, stoeptegels of traptreden. 

    Precisiedwang

    Mensen met precisiedwang hebben een onstilbare drang naar precisie bij het opruimen en rangschikken. Alles moet precies op de juiste plek.

    Controledwang

    Controledwang bestaat uit dwanggedachten die ertoe leiden dat je dingen eindeloos blijft controleren. Bijvoorbeeld of je de deur wel op slot hebt gedaan of het gas hebt uitgedraaid. Je gaat steeds vaker en grondiger controleren. 

    Smetvrees

    Als je smetvrees hebt, heb je een obsessieve angst om vies of besmet te raken. Hierdoor heb je vaak de dwang om urenlang schoon te maken of te douchen. 

    Aan dwang gerelateerde stoornissen

    Hoarding

    Een hoarder kan niets weg doen. Dit kan van alles zijn. Het lukt niet om spullen weg te gooien. Hierdoor raakt zijn of haar huis of kamer overvol en heb je eigenlijk geen ruimte meer om er normaal te leven.

    Body Dysmorphic Disorder (BDD)

    Je hebt geen reëel beeld van je lichaam(sdeel). Je wil constant checken hoe je lichaam(sdeel) eruit ziet of wil jezelf juist niet bekijken.